barre workout plieEen plié is een beweging die eigenlijk in elke barre workout op één of andere manier voorkomt. Je kunt een plié vanuit verschillende voetposities doen. De plié die je hier op de afbeelding ziet noemen we een wide plié of een plié vanuit de tweede positie. Het is een oefening waarmee je de binnen-en buitenkant van je dijbenen, je quadriceps, je bilspieren, je hamstrings, je kuiten en je core traint. De plié is echter niet een oefening die meteen makkelijk is uit te voeren als je geen achtergrond als ballerina hebt. Er zijn heel wat zaken waar je op moet letten.

De startpositie
Voeten wat verder uit elkaar. Draai je benen uit vanuit het heupgewricht naar eigen kunnen (niets forceren!) en houd je bovenlichaam rechtop. Beide handen aan de barre of sideline positie met 1 hand aan de barre. Je trekt je schouderbladen naar achter en omlaag in de richting van je staartbeen zodat je via de sleutelbenen kunt verlengen. Neutrale wervelkolom en neutraal bekken. Visualiseer een touwtje aan de kruin van je hoofd waarlangs je omhoog getrokken wordt zodat je de wervelkolom verlengd. 

Beweging
(1) buig de knieën en breng de dijbenen parallel met de vloer, knieën boven de enkels
(2) strek de benen
Visualiseer tijdens de beweging dat je met je rug langs een muur glijdt. 

Let vooral op de volgende punten

  • Houd de schouders boven de heupen, de kruin van je hoofd boven je staartbeen. Zorg dat je niet voor naar achter beweegt met de billen en naar voor beweegt met je schouders
  • Draai vanuit de heupen de benen uit. De knieën, enkels en voeten volgen. Als de knieën naar binnen vallen span dan de bilspieren aan om de dijbenen en knieën verder naar achter te sturen. Het kan ook zijn dat je de tenen teveel hebt uitgedraaid (meer dan de flexibiliteit van de heupen toelaat). Draai dan de tenen wat meer naar voor. 
  • Blijf je core activeren door het idee te hebben dat je een strak corset draagt om de wervelkolom in de neutrale stand te houden.
  • Duw met 1 of beide handen zachtjes op de barre om je schouderbladen in de neutrale positie houden.