barre workout Lotte BerkDe barre workout is voor Nederland en België misschien nog relatief nieuw maar deze trainingsmethode is al veel langer populair in Amerika. Barre is door de ballerina Lotte Berk in 1959 gecreëerd in Londen. De van origine Duitse danseres vluchtte tijdens de Tweede Wereldoorlog van Nazi Duitsland naar Londen. Daar kwam ze na een rugblessure op het idee om balletoefeningen aan de barre te combineren met de fysiotherapie oefeningen voor haar rug. Na haar herstel begon ze haar methode te delen met anderen. De noemde het de ‘Lotte Berk methode’. In 1959 opende ze haar studio in Londen. Ook al was Lotte Berk zelf danseres, haar oefeningen waren speciaal ontwikkeld voor niet-dansers. Ze gebruikte grondoefeningen en oefeningen aan de barre in haar routines.

Begin jaren 70 ontdekte Lydia Bach bij toeval de oefenmethode van Lotte Berk. Ze zag meteen de potentie van deze manier van trainen en reisde naar Londen om de methode in detail te bestuderen. Uiteindelijk kocht Lydia Bach de rechten van Lotte Berk en opende studio’s in de VS met The Lotte Berk Method.

Lydia ontwikkelde de methode verder. Ze voegde o.a. push ups, planken en meer kracht en stretching toe waardoor het een totale workout van een uur werd. Na een aantal jaren stelden Lydia en haar partner van dat de techniek inmiddels behoorlijk ver afweek van de originele Lotte Berk Methode. Ze besloten daarom de naam te veranderen en opende hun eerste studio met The Bare Method in 2000 in San Francisco.

De barre workout is de laatste decenia wereldwijd geëvolueerd in allerlei richtingen. In Nederland en België wordt de barre workout op dit moment nog niet op heel veel plaatsen aangeboden.